KYSY MINULTA MIKSI!

Teksti ja kuva: Laura Alisalo

Ihmiset jotka kyselevät paljon ja monen mielestä itsestään selviä asioita voivat olla sitten kerrassaan raivostuttavia! Heidän vuokseen tuhlaantuu kallista aikaa palavereissa ja pahimmillaan palataan yhä uudelleen jo päätettyihin asioihin. Onneksi työelämässä suurin osa meistä on jo oppinut, että kysymyksille on oma aikansa ja paikkansa, ja että tyhmiä ei kannata kysellä. Näin säästetään kallista aikaa ja työskennellään tehokkaammin. Mitä sitten, vaikka kaikkia yksityiskohtia ei oltaisikaan loppuun asti mietitty ja hiottu? Vauhti korjaa virheet!

Yksi ikävimmistä kysymyksistä, joita voi palaverissa kysyä, on miksi. Miksi? Koska silloin koko porukka joutuu reflektoimaan, onko esimerkiksi projektisuunnitelma järkevä ja viekö se kohti tavoitteita. Miksi on kysymys joka paljastaa, millä periaatteella teemme päätöksiä ja pakottaa meidät palaamaan perusasioiden, kuten tavoitteiden ja arvojen äärelle. Miksi paljastaa lopulta myös sen, onko tavoitteemme asetettu oikein ja ovatko kaikki todella sisäistäneet, mihin suuntaan olemme yhdessä kulkemassa.

Jos haluaa oppia ympäröivästä maailmasta jotakin, on kysyttävä miksi. Mikäli et ole aivan varma, onko tämä toimiva strategia, voi seurata pieniä lapsia. Heillä on aikaa ja tarmoa tarttua maailman suuriin kysymyksiin, jotka alkavat usein sanalla miksi. Suuri viisaus on myös siinä, niin ärsyttävää kuin se onkin, että he kysyvät saman kysymyksen yleensä useammilta ihmisiltä ja moneen kertaan. Näkökulmia on meinaan monia, ja ajan myötä myös maailma muuttuu ja vastaukset sitä mukaa.

Ihminen jolta kannattaa kysyä miksi mahdollisimman usein olet sinä itse. Ihan noin laadun varmistukseksi, että olet ymmärtänyt miksi teet asioita ja vievätkö ne sinua haluamaasi suuntaan. Kysymystä voi hyödyntää myös palautteenomaisesti tulevaa toimintaa kehittämään: ”Voi MIKSI meninkään tekemään näin!?!”. Monella meistä on melko ylevä käsitys omista ajatuksistamme ja uskomme, että teemme elämässämme harkittuja ja hyviä päätöksiä. Usein kuitenkin kysymällä miksi joudumme terävöittämään toimintaamme ja jos ei muuta ainakin meillä on perustelut valinnoillemme, kun joku toinen yllättää meidät tällä ikävällä kysymyksellä.

Palataanpa vielä takaisin palaveriin jossa kollegasi kysyy jälleen kerran miksi ja kyseenalaistaa juuri tehdyn päätöksen, kaikkien muiden tyytyväisistä nyökyttelyistä huolimatta. Sen sijaan, että suunnittelet sulkevasi hänet äänieristettyyn koppiin loppupalaverin ajaksi, pyydä häntä kertomaan omat näkemyksensä ja ole kiitollinen kyseenalaistamisesta. Siinä, että kyseenalaistaa vallitsevat käsitykset, ajatusmallit, tehdyt päätökset ja tulevaisuuden ennustukset, on viisauden alku. Enemmän kuin tietäjiä, maailma kaipaa rohkeita kyselijöitä.

Please follow and like us:

Releated

ABC PLASTICS NEWS 1/2021 TÄSSÄ NUMEROSSA

UUSI NORMAALI »»»»»» MUOVIT ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALEINA »»»»»» BREAKTHROUGH IN ADDITIVE MANUFACTIRUING CELLULOSE GRANULATES AS RAW MATERIAL »»»»»» KORONAVIRUS VOI PAKOTTAA EU:N SUURIIN MUUTOKSIIN – EDESSÄ SILTI VALOISA TULEVAISUUS »»»»»» UNDERSTANDING CONSUMER BEHAVIOR BASICS IS AN ESSENTIAL ELEMENT IN THE DEVELOPMENT OF CUSTOMER RELATIONS MANAGEMENT »»»»»» OMAN REFRESHMENT COMPANY AND SIDEL JOIN FORCES TO SUCCESSFULLY LAUNCH THREE […]

PÄÄKIRJOITUS: UUSI NORMAALI

Vuosi sitten, 15.3.2020, elimme pelonsekaisia hetkiä lukiessamme uutisia uuden pandemian aiheuttaneen viruksen nopeasta leviämisestä. Ymmällämme kuuntelimme ohjeita: ei saa kätellä, ei saa halata, ei saa aivastaa, pese käsiä, kukaan ei tarkkaan tiennyt, miten virus leviää.  Yli 142 000 ihmistä maailmassa oli tuolloin vuosi sitten saanut tartunnan, Euroopassa 36 000 tartuntaa, Suomessa 240 todettua tartuntaa. Euroopassa eniten, […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial