PÄÄKIRJOITUS: UUSI NORMAALI

Vuosi sitten, 15.3.2020, elimme pelonsekaisia hetkiä lukiessamme uutisia uuden pandemian aiheuttaneen viruksen nopeasta leviämisestä. Ymmällämme kuuntelimme ohjeita: ei saa kätellä, ei saa halata, ei saa aivastaa, pese käsiä, kukaan ei tarkkaan tiennyt, miten virus leviää.

 Yli 142 000 ihmistä maailmassa oli tuolloin vuosi sitten saanut tartunnan, Euroopassa 36 000 tartuntaa, Suomessa 240 todettua tartuntaa. Euroopassa eniten, 21000 tartuntaa Italiassa, missä kotoa sai lähteä vain kauppaan tai lääkäriin, ja töihinkin vain, jos etätyö ei ollut mahdollista, Espanjassa julistetiin hätätila, Viro sulki rajat, Itävallassa liikkumisrajoituksia…

Tiedotusvälineet pullistelivat pelottavia uutisia. Koronaa, koronaa, koronaa. Maailmanloppuko olisi tulossa. Yhteiskunta muuttui, liike-elämä sopeutui. Niin ihmisetkin. Alettiin elää ns. uutta normaalia. kuka suinkin pystyi, siirtyi etätöihin, etäopiskeluun, ikäihmisiä kehotettiin pysymään kotona.  Uusi normaali oli arkipäivää.

Mutta eipä muutos onnistunutkaan – helposti. Emme olleet valmistautuneita, puheita pandemiasta oli pidetty vain ”maailmanlopun miesten” puheina. Oli maskisotkua, testipulaa, huoli terveydestä ja taloudesta.

Mutta sopeuduimme, kuka paremmin, kuka huonommin, tuli uusia innovaatioita helpottamaan koronasta selviytymistä. varsinkin niitä muovisia. Jopa aiemmin turhakkeena pidetty muovirunkoinen automaattinen käsienpesulaite nousi arvossaan. Korona näytti kuolevan kesän myötä.

Mutta eipä olisi pitänyt nuolaista (ennen kuin tipahti). Korona otti koko maailman hallintaansa. Nyt vuotta myöhemmin maailmassa on tilastoitu 2,65 miljoonaa kuollutta ja 120 miljoonaa tartuntaa. Yksistään Suomessa 15.3.2021 on raportoitu yhteensä 66869 todettua koronavirustartuntaa, kuolemantapauksia on ollut 786. Kuinka tilanne vuodessa muuttui näin hirvittäväksi, pandemianhan pitäisi olla jo selätetty, rokotehan on jo käytössä?

Jotkut asiat eivät muutu koskaan, se on se kuuluisa suomalainen sisu, millä tunnutaan selviävän mistä vain. Vaan eipä se riitä, tarvitaan tietoa, osaamista, halukkuutta ja taloudellista tukea uusiin innovaatioihin.

Muovi on kiintoisa yhteinen nimike kaikille niille loistaville uusille innovaatioille, joita korona on pakottanut kehittämään. Muoviteollisuus on ollut ratkaisevassa asemassa pandemian vastaisessa taistelussa ilman sitä terveydenhoitohenkilökunnan olisi mahdotonta tehdä työtään, puhumattakaan lääkkeiden ja rokotteiden valmistuksesta. Jäisi meidän kaikkien odottama koronarokotekin pistämättä ilman muovisia injektioruiskuja – joista muuten on ollut pulaa terveyskeskuksissa.

Jokohan muovin arvo tunnustetaan? Vai laitetaanko muovin syyksi nuo kadunvarsille heitetyt kertakäyttöiset maskit, meressä kelluvien muovilauttojen tapaan? On se vaan taitava ja älykäs materiaali, kun sinne meriinkin osaa itse mennä.

Pidetään lippu korkealla ja toivotaan, että pandemia kukistetaan. Lienee kuitenkin meille kaikille selvä, että ilman muovituotteita ja niiden kestävää käyttöä se ei ole mahdollista.

Karita Silén, päätoimittaja

PS. Tätä julkaistaessa on työn alla kunnallisvaalien siirtäminen. Päättäjät näkyvät miettivän myös ulkonaliikkumiskieltoa, liiketoiminnan rajoituksia ja sairaalapaikkojen riittävyyttä.. Onko kyseessä joukko varotoimia? Vai onko korona saanut yhteiskuntamme polvilleen? Sitä sietää miettiä!

Please follow and like us:

Releated

ABC PLASTICS NEWS 1/2021 TÄSSÄ NUMEROSSA

UUSI NORMAALI »»»»»» MUOVIT ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALEINA »»»»»» BREAKTHROUGH IN ADDITIVE MANUFACTIRUING CELLULOSE GRANULATES AS RAW MATERIAL »»»»»» KORONAVIRUS VOI PAKOTTAA EU:N SUURIIN MUUTOKSIIN – EDESSÄ SILTI VALOISA TULEVAISUUS »»»»»» UNDERSTANDING CONSUMER BEHAVIOR BASICS IS AN ESSENTIAL ELEMENT IN THE DEVELOPMENT OF CUSTOMER RELATIONS MANAGEMENT »»»»»» OMAN REFRESHMENT COMPANY AND SIDEL JOIN FORCES TO SUCCESSFULLY LAUNCH THREE […]

MUOVIT ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALINA

Teksti ja kuvat: Merja Virtanen Muovimateriaaleja käytetään paljon erilaisissa elintarvikesovelluksissa kuten pakkauksissa ja astioissa, laitteissa ja elintarvikkeiden tuotantolinjoilla. Mitä tahansa muovia ei kuitenkaan voi käyttää kontaktissa elintarvikkeeseen vaan tällaisen muovin tulee täyttää tarkat lainsäädännön asettamat vaatimukset. Yleistä elintarvikekontaktimateriaaleista ja niiden turvallisuudesta Elintarvike on elinkaarensa aikana kosketuksessa useisiin eri materiaaleihin ja tarvikkeisiin. Elintarvikekontaktimateriaaleilla tai lyhyemmin kontaktimateriaaleilla […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial