YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMMIN VALMISTETTU MOOTTORIVENE TULEE VALKEAKOSKELTA

Teksti: Jukka Silén, kuvat: Fenix Marin Oy ja Jukka Silén

Fenix Marin Oy valmistaa jatkossa moottoriveneen, jonka valmistus tapahtuu perinteisen lasikuitutekniikan sijaan infuusiotekniikalla. Näin saavutetaan selkeästi perinteisiä tekniikoita ympäristöystävällisemmin huviveneilyyn tarkoitettu perämoottorivarustettu lasikuiturakenteinen vene. Tavoitteena on ollut saavuttaa myös pienipäästöisemmin valmistettu vene. Sen valmistus perustuu infuusiotekniikkaan, jota syystä tai toisesta ei kovin paljoa vielä käytetä valmistusmenetelmänä pienemmissä veneissä.

Silver Puma, uutta veneen valmistustekniikkaa

Fenix Marin Oy on esitellyt uutta valmistustekniikkaa moottorivenetuotannossaan. Yritys lanseerasi vanhoja tekniikoita selvästi ympäristöystävällisemmän infuusiotekniikan osaksi tuotantoaan – nopeasti ja tehokkaasti.

Tuotantomuutoksen tuloksena Silver Puma-moottorivene valmistetaan jatkossa Valkeakoskella.
Vene valmistettiin aikaisemmin Savonlinnassa. Tätä infuusiolla valmistettua Silver moottorivenettä on mahdollista koeajaa kesällä 2024. Vene on esillä mm. 15.6. Valkeakosken kaupungin Vesistötapahtumassa.

Fenix Marin Oy, venevalmistaja Valkeakoskelta

Fenix Marin Oy:n tuotantolaitos sijaitsee Valkeakoskella, minne se perustettiin vuonna 2004. Vuodesta 2022 lähtien se on ollut osa Oy Otto Brandt Ab-konsernia. Fenix Silver Z:n ohella konsernilla on muitakin venetehtaita, kuten Terhitec Rymättylässä (ABS-veneet) ja Terhitec Ähtäri (alumiiniveneet).

Fenix Marin Oy lasikuituveneet lyhyesti

  • Valkeakoskella
  • yli 60 työntekijää
  • venevalmistaja
  • pääraaka-aineena lasikutukomposiitti, sen käsittely ja jatkojalostus
  • vuosien saatossa noin 20.000 kappaletta veneitä
  • Yamarin, Yamarin Cross ja Silver Z

Lujitemuovitekniikka ei ole yksin se, mikä tekee veneestä kilpailukykyisen. Vene valmistuu Valkeakoskella rungon lujitemuovisista rakenteista lähtien valmiiksi saakka. Tässä esimerkkinä oheisten kuvien mukaisesti vaiheena veneestä liitettynä tehtaalla valmiiksi vesille saakka. Valkeakosken tehtaalla komposiitteihin liittyvä osaaminen on huippuluokkaa.

Silver Puma tehtaalla valmiina lähdössä kohti vesiä.

Oikealla työnjohtaja Mika Salo ja vasemmalla projektipäällikkö Mika Kokko.

Infuusiotekniikka veneen valmistuksessa

Perinteisessä lujitemuoviveneen valmistustekniikassa on käytössä tavallisesti ruiskulaminointi, näin pääosin vielä Valkeakoskellakin. 2024 alussa otettiin käyttöön infuusiotuotantolinja. Investoinnit, uuden tuotantolinjan kokoonpano ja henkilöstön koulutus uudelle tuotantolinjalle tehtiin nopeasti. Konserninjohdolla on tahtotila kehittää Valkeakosken tehdasta.

Ruiskulaminointia tehtaalla Valkeakoskella.

Infuusiossa kuituleikkeet asetellaan gelcoat-pinnalle, asennetaan hartsijohdeverkot, samoin hartsinsyöttö- ja alipaineletkusto. Lopuksi asetetaan alipainesäkki päälle tiiviisti. Hartsi imetään alipaineella kalvon väliin, tästä nimi infuusio.

Näin infuusio etenee

Hartsi syötetään vasemman ruskean liittimen kautta kalvon väliin jakoletkuston kautta.
lasikuiturakenne on sinisen hartsijohdeverkon alla. Oikeanpuoleisesta keltaisesta liittimestä imetään alipainepumpulla hartsi kalvon väliin.

Veneen runko valmistumassa infuusiolla.

Erinomainen ja ympäristöystävällinen valmistustekniikka

Fenix Marin Oy:ssä pidetään infuusiotekniikkaa erinomaisena valmistustekniikkana – ympäristöystävällisenä panostuksena myös tulevaisuuteen. Projektipäällikkö Mika Kokko esittelee menetelmää ja sen etuja monin eri sanoin. Tällöin mm. seuraavat edut ovat esillä:

Laminoinnissa syntyvän rakenteen edut

Yksi infuusiotekniikan tärkeimmistä eduista on sen kyky tuottaa korkealaatuisia, homogeenisia lujitemuovirakenteita. Menetelmä mahdollistaa kuitujen ja hartsien tarkan annostelun ja sekoittamisen, jolloin saadaan tasalaatuinen ja kestävä materiaali. Infuusiotekniikalla tehty rakenne on kevyempi ja jäykempi vrt. ruiskulaminointitekniikalla tehty rakenne. Lisäksi infuusiotekniikka mahdollistaa monimutkaisten muotojen nopean ja tehokkaan valmistuksen.

Turvallisempi työympäristö

Infuusiossa ilmaan vapautuva styreenimäärä on minimaalinen ruiskulaminointiin verrattuna.
Ruiskulaminoidessa on käytettävä moottorimaskia ja ilmansuodatinta. Infuusiossa kyseisiä
henkilösuojaimia ei tarvita.

Hukka vähenee

Infuusion avulla voidaan myös vähentää hukkaa, koska siinä kuluu vähemmän hartsia ja kuituja kuin ruiskulaminoinnissa. Tehtaalla ohiruiskutuksesta syntyvä jätejaemäärä infuusiossa kuluvaan verrattuna on huomattavasti pienempi.

Paloturvallisuus lisääntyy

Paloturvallisuus myös lisääntyy, koska infuusiolla ei synny lasikuidun ohiruiskutusta. Liuottimien
määrä ilmassa vähenee myös huomattavasti. Esimerkiksi staattisen sähkön mahdollisesti
aiheuttaman kipinästä johtuvan syttymisen riski vähenee.

Pienempi energian tarve

Tällä hetkellä Fenix Marin Oy:llä on käytössä tuotantotiloissa kaksi suurempaa ilmanvaihtokonetta. Koneet vaihtavat 20 m3 sekunnissa ilmaa. Tämä voimakas ilmanvaihto on pakollista ruiskulaminoinnissa ATEX-tiloihin syntyvän styreenin poistamiseksi. Lämmön talteenotto ei pysty kierrättämään kaikkea tuota ilmanvaihdon energiaa takaisin tuotantotiloihin, mikä johtaa kiinteistön lämmityskustannusten nousuun. Infuusiota käyttämällä näin voimakasta ilmanvaihtoa ei tarvita.

Please follow and like us:

Releated

NESTE ON SAANUT ONNISTUNEESTI PÄÄTÖKSEEN ENSIMMÄISEN KOEAJON KÄYTETYISTÄ RENKAISTA VALMISTETULLA PYROLYYSIÖLJYLLÄ

Teksti ja kuvat: Neste Oyj Lehdistötiedote, 22.4.2024 klo 9. Julkaistu Neste Oyj:n luvalla. Kuva: Käytöstä poistettujen henkilö- ja kuorma-autojen renkaat päätyvät useimmiten kaatopaikalle tai poltettaviksi. Neste on saanut onnistuneesti päätökseen ensimmäisen koeajon uudella haastavalla raaka-aineella, käytöstä poistetuista renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä kemiallisen kierrätyksen edistämiseksi. Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen. Koeajoa varten […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial