SLS VASTAAN MJF

Teksti ja kuvat: Dan Björklöf

3D-valmistusmenetelmiä on useita. Niistä puhuttaessa nostetaan yleensä vain yksi, ja lukijalle jää epäselväksi esiteltävä teknologia tai sen käytössä olevat materiaalimahdollisuudet. Toimijoita alalla on useita, mutta yritysten käytössä on usein rajallinen määrä tekniikoita.

Tässä artikkelissa keskitytään kahteen 3D-menetelmään, SLS ja MJF. Ne molemmat soveltuvat tuotannon ja tuotekehityksen käyttöön mm. PA 12-, PA 11 sekä TPU-materiaaleille.

Parhaiten soveltuvan 3D-valmitusmenetelmän löytäminen ei aina ole helppoa. Menetelmiin liittyvässä tekniikka- ja materiaaliviidakossa suunnistaminen ja eri tekniikoiden vahvuuksien löytäminen vaatii asiantuntemusta ja kokemusta. Jokaisella tekniikalla on omat vahvuutensa. Kun käytössä on oikea tekniikka- ja materiaaliyhdistelmää, saa lopputuloksena parhaat osat käyttöön. Näin myös vertailtaessa SLS- ja MJF-tekniikoita ja niiden mahdollisuuksia keskenään.

SLS – Lasersintraus

Muovin lasersintrauksella toteutetaan edulliset ja kestävät osat. Menetelmää voidaan luonnehtia mm. seuraavin seikoin:

 • mittatarkkuus
 • murtovenymä %
 • ohuet rivat ja syvennykset
 • ajosuunnittelu/ajoasennot/sijoittaminen
 • elastisempi
 • läpäisee valoa, huokoisuusajojen täyttöaste
 • valkoinen osa / värjäysvaihtoehdot

->Lue tästä lisää SLS-menetelmästä ja sen mahdollisuuksista.

MJF – Multi Jet Fusion

Multi Jet Fusion mahdollistaa edullisten osien valmistuksen. Käytettävissä oleva materiaali on räätälöity ko. menetelmälle, sitä vastaa PA12-polyamidi. Tällä menetelmällä valmistetut tuotteet ovat tavallisesti mustia, mutta maalattavissa muihin väreihin.

Seuraavaan on koottu MJF-menetelmälle ja sillä valmisetuille tuotteille tyypillisiä piirteitä:

 • pinnan tasaisuus
 • jäykkyys
 • PA12 pulverin käyttöaste
 • ylimaalaus
 • osien prosessointi / laitteiston operointi
 • ei läpäise valoa
 • tulostusnopeus
 • homogeenisempi kerrosrakenne
 • osien tiheys

->Lue lisää MJF-menetelmästä ja sen mahdollisuuksista.

Viimeistelyn automaatio

Teollisen 3D-tulostuksessa suuri muutos on tulostettujen osien viimeistelyn automaatiossa. Edelleenkin moni tulostaja tekee kuitenkin nämä vaiheet manuaalisesti. Automaatiojärjestelmien kehitystä tulee seurata ja ottaa uusia menetelmiä käyttöön sitä mukaan kun ne ovat osoittaneet soveltuvuutensa teolliseen 3D-valmistukseen.

Uusimmat kehitysaskeleet on alalla tehty viimeistelyssä. Tällaisia ovat mm. pulverinpoiston automaatio, pintojen jatkojalostus niiden tasoittamiseen ja tiivistäminen.

-> Järjestelmästä lisätietoa avaamalla tämä linkki.

Please follow and like us:

Releated

PRICES DRIVEN HIGHER AS LOGISTICS CRIMP SUPPLY, MARGINS SOAR

Text and pictures: Nigel Davis Petrochemical prices have continued to move up in the uncertain operating environment with distortions to normal, inter-regional trade playing a key role in underpinning sometimes near record highs. All eyes are on downstream demand which appears robust and, in the US, driven by stimulus and post-pandemic economic uplift expectations. Timing […]

GREENHOUSE ENTREPRENEUR EXPLAINS WHY PLASTIC PACKAGING IS THE ECO-CHOICE FOR FRESHNESS AND RECYCLING WASTE

Text and photos: Ab Rani Plast Oy Aleksi Hauhtonen, the 38-year-old CEO of Kannuksen Kauppapuutarha, lives an interesting and busy entrepreneurial life. Every year, the family business produces more than a million kilos of cucumbers and half a million lettuces in its 8,500 square metre greenhouse growing facilities.  Aleksi’s vegetables are grown free of chemical […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial