SLS VASTAAN MJF

Teksti ja kuvat: Dan Björklöf

3D-valmistusmenetelmiä on useita. Niistä puhuttaessa nostetaan yleensä vain yksi, ja lukijalle jää epäselväksi esiteltävä teknologia tai sen käytössä olevat materiaalimahdollisuudet. Toimijoita alalla on useita, mutta yritysten käytössä on usein rajallinen määrä tekniikoita.

Tässä artikkelissa keskitytään kahteen 3D-menetelmään, SLS ja MJF. Ne molemmat soveltuvat tuotannon ja tuotekehityksen käyttöön mm. PA 12-, PA 11 sekä TPU-materiaaleille.

Parhaiten soveltuvan 3D-valmitusmenetelmän löytäminen ei aina ole helppoa. Menetelmiin liittyvässä tekniikka- ja materiaaliviidakossa suunnistaminen ja eri tekniikoiden vahvuuksien löytäminen vaatii asiantuntemusta ja kokemusta. Jokaisella tekniikalla on omat vahvuutensa. Kun käytössä on oikea tekniikka- ja materiaaliyhdistelmää, saa lopputuloksena parhaat osat käyttöön. Näin myös vertailtaessa SLS- ja MJF-tekniikoita ja niiden mahdollisuuksia keskenään.

SLS – Lasersintraus

Muovin lasersintrauksella toteutetaan edulliset ja kestävät osat. Menetelmää voidaan luonnehtia mm. seuraavin seikoin:

 • mittatarkkuus
 • murtovenymä %
 • ohuet rivat ja syvennykset
 • ajosuunnittelu/ajoasennot/sijoittaminen
 • elastisempi
 • läpäisee valoa, huokoisuusajojen täyttöaste
 • valkoinen osa / värjäysvaihtoehdot

->Lue tästä lisää SLS-menetelmästä ja sen mahdollisuuksista.

MJF – Multi Jet Fusion

Multi Jet Fusion mahdollistaa edullisten osien valmistuksen. Käytettävissä oleva materiaali on räätälöity ko. menetelmälle, sitä vastaa PA12-polyamidi. Tällä menetelmällä valmistetut tuotteet ovat tavallisesti mustia, mutta maalattavissa muihin väreihin.

Seuraavaan on koottu MJF-menetelmälle ja sillä valmisetuille tuotteille tyypillisiä piirteitä:

 • pinnan tasaisuus
 • jäykkyys
 • PA12 pulverin käyttöaste
 • ylimaalaus
 • osien prosessointi / laitteiston operointi
 • ei läpäise valoa
 • tulostusnopeus
 • homogeenisempi kerrosrakenne
 • osien tiheys

->Lue lisää MJF-menetelmästä ja sen mahdollisuuksista.

Viimeistelyn automaatio

Teollisen 3D-tulostuksessa suuri muutos on tulostettujen osien viimeistelyn automaatiossa. Edelleenkin moni tulostaja tekee kuitenkin nämä vaiheet manuaalisesti. Automaatiojärjestelmien kehitystä tulee seurata ja ottaa uusia menetelmiä käyttöön sitä mukaan kun ne ovat osoittaneet soveltuvuutensa teolliseen 3D-valmistukseen.

Uusimmat kehitysaskeleet on alalla tehty viimeistelyssä. Tällaisia ovat mm. pulverinpoiston automaatio, pintojen jatkojalostus niiden tasoittamiseen ja tiivistäminen.

-> Järjestelmästä lisätietoa avaamalla tämä linkki.

Please follow and like us:

Releated

ABC PLASTICS NEWS 2/2021 TÄSSÄ NUMEROSSA

DIGITALISAATIOTA JA VIHREITÄ VALINTOJA MUOVITEKNIIKASSA GREENHOUSE ENTERPREUNER EXPLAINS WHY PLASTIC PACKAGING IS THE ECO-CHOICE… MATERIAL RECYCLING IN CIRCULAR ECONOMY FOR PLASTICS – A CRITICAL ASSESMENT SLS VASTAAN MJF IN FIGHT AGAINST OCEAN PLASTICS SURVEY ON TETHERED CAPS Please follow and like us:

PÄÄKIRJOITUS: DIGITALISAATIOTA JA VIHREITÄ VALINTOJA MUOVITEKNIIKASSA

On kesä. Helteiset päivät täyttävät päivämme. Aika ajoin koronaviruskin on jäänyt taka-alalle (kunnes se sitten on taas vyörynyt otsikoihin – milloin sukujuhlien, milloin jalkapallon, milloin minkäkin syyn nostattamana), ja loma-aika painaa pahasti päälle. Syksy on kuitenkin yllättävän lähellä – valitettavasti. Olisiko nyt hyvä aika miettiä niin muovien kuin niihin liittyvän teollisuuden näkymiä lähitulevaisuudessa, jopa kauemmaksikin? […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial