MUOVI EI KATOA MIHINKÄÄN VESILTÄ

Pääkirjoitus: Jukka Silén, ABC Plastics News

Tähän aikaan kuuluu jotenkin ”pakollisena” mielipiteenä, että ”Muovi on pahasta”, ja että ”Se pilaa koko maailman”. Ratkaisuja pyritään löytämään – ehkä välillä ”väkisinkin” – korvaamaan muovi jollakin toisella materiaalilla. Muovihan ei voi olla kestävän kehityksen materiaali?

Näinhän asia ei ole – ei tietenkään! Tämä näkyy erittäin mainiosti vesillä. Meille veneilyn ja purjehduksen harrastajille on jo pitkään (aina?) ollut varsin selvää, että juuri muovi ja/tai muovipohjainen komposiitti on kestävän kehityksen materiaali. Meneepä sitä mihinkä tahansa maailman satamissa, niin veneitä – ja erityisesti hyvin iäkkäitä veneitä kelluu niissä varsin hyväkuntoisina.

Varsin tuttu näkymä esimerkiksi Suomessa ovat 1970-luvulla valmistetut muovikomposiittiveneet (lasikuituveneet). Näin on, kun niiden lasikuituvahvisteiset polyesterihartsirungot kimaltelevat uuden veroisina auringossa. Ei merkkiäkään yli 50-vuotiaasta iästä. Totta kai edellytyksenä tälle on se, että veneitä on huollettu ja puhdistettu – toki usein siihen liittyy ”rakkaus veneisiin ja lajiin”.

Tämä jos mikä on kestävää kehitystä!

On toki myönnettävä, että kaikki muovi ei tätä vuosien vierintää kestä moitteettomasti. Muovien polymeeriketjut kutistuvat ja muuttavat muotoaan. Niiden joustavuus katoaa, muovi haurastuu. Tämä koskee lähinnä kestomuovisia osia, esimerkiksi PVC-tapetteja, samoin polyamidi- tai -karbonaattiosat voivat varsinkin UV-säteilylle altistuessaan olla taipuvaisia lyhemmälle käyttöiälle.

Oikein valmistettuna ja materiaaleiltaan valittuna muovi- ja komposiittiosat ovat luonnollisesti veneissä pitkäikäisiä. Erityisesti näin on komposiittirakenteiden osalta.

Muovin rooli korostui taas kerran Vene 2024 Båt-messuilla. Ei voi olla venettä, jossa merkittävä osa rakenteista tai osista ei olisi muovia. Rungon osalta näin voi olla, mutta voidaan yksiselitteisesti todeta, että muovia ei voi korvata. Näin on tilanne myös metalliveneissä ja niiden komponenteissa.

Toki muovi vaatii ainakin runkorakenteissa lujitteen – kuorma pitää saada kannettua. Lasikuitu yhdessä polyesterihartsin (UP) kanssa muodostaa erinomaisen yhdistelmän kaiken kokoisissa veneissä. ”Lasikuitu” taipuu moneen muotoon. Varsinkin, kun tietotekniikka on tuonut kehittyessään yhä tehokkaampia laskentamenetelmiä avuksi venesuunnitteluun.

Please follow and like us:

Releated

YLI 57 000 VIERAILI VENEMESSUILLA

Teksti: Karita Silén ja Jukka Silén Kuvat: Jukka Silén Helsingin Messukeskus täyttyi 9.-18.2.2024 jokavuotiseen veneilyn messutapahtumaan, VENE 2024 BÅT. Silloin paikalle kerääntyivät niin veneilijät, harrastajat ja kalastajat puhumattakaan niin vene-, moottori- kuin muistakaan erilaisia tarvikkeita ja palveluja tarjoavista yrityksistä. ABC Plastics News oli tälläkin kertaa paikalla. Tarkoituksenamme oli luoda katsaus niihin sovelluksiin ja käyttökohteisiin, joissa […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial