Business Finlandin uudet rahoitustyökalut auttavat yritystä selviytymään koronaviruksen aiheuttamien häiriöiden yli

Teksti: Jukka Silén

Business Finland on yhdessä muiden Team Finland-organisaatioiden kanssa lähtenyt tukemaan suomalaista liike-elämää uusin rahoitustyökaluin. Sen rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Midcap-yritys on yritys, jonka oma tai konsernin liikevaihto on enintään 300 M€.

Business Finland voi rahoittaa kehittämistä, jossa ratkotaan koronaviruksen aiheuttamia ongelmia. Rahoitusta ei voida myöntää, jos kyseessä on suuri yritys, toiminimi, julkinen organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys.

Team Finlandiin kuuluvista muista toimijoista Finnverasta saa apua käyttöpääomatarpeisiin pankkien kanssa, myös toiminimiyrityksille. ELY-keskukset voivat puolestaan rahoittaa myös toiminimiyrityksiä.

On huomattava, että rahoitustyökalujen käyttö ei rajoitu yksinomaan teolliseen tuotantoon. Rahoituspalvelujen asiakkaita ovat sen ohella niin matkailu kuin sen oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitusta voidaan myöntää myös kotimarkkinoilla toimiville yrityksille.

– Nyt on tärkeää huomata, että haetun avun pitää tulla nimenomaan koronaviruksesta aiheutuvien ongelmien ratkomiseen, toteaa rahoituspäällikkö Jukka Laakso Business Finlandista.

Kaksi uutta rahoitusinstrumenttia

Business Finland tarjoaa asiakasyrityksilleen kaksi uutta rahoitustyökalua – esiselvitystyyppisen ja kehittämistoimiin tarkoitetun.

Tuet ovat de minimis-tyyppistä avustusta. Lisätietoa avustuksista ja niiden reunaehdoista saa BF:n sivuilta www.businessfinland.fi. Yhteenvetona rahoitusinstrumentteja voi kuvata seuraavasti:

1) Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus, jonka suuruus on enintään 10 000 euroa. Näin yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.

2) Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus, jonka suuruus voi olla enintään 100 000 euroa (Business Finlandin osuus, kokonaisbudjetti 125 000 euroa). Kehitystoimiin, jotka voivat olla jatkumoa em. esiselvityksestä, tai syntyneenä muun toiminnan tuloksena. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen. Niiden tulee parantaa yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa tai sen jälkeen.

Mitä on de minimis?

Nyt haettavana olevat tuet ovat siis de minimis -rahoitusta. Tämän tyyppistä tukea myöntävät monet julkiset organisaatiot, kuten Finnvera ja ELY-keskukset. Nyt haettavina olevien tukien saamisen perusedellytys on, että yrityksen de minimis -kumulaatiossa on tilaa. Rahoituksen enimmäismäärä on 200 000 euroa kuluvan ja kahden edellisen verovuoden aikana.

Hakuprosessi heti liikkeelle

On selvää, että tässä tilanteessa monet yritykset ovat lähteneet – tai ainakin suunnittelevat lähtevänsä liikkeelle. Jukka Laakso kannustaakin yrityksiä aktivoitumaan hakuprosesseihinsa liikkeelle mahdollisimman nopeasti. Päätökset pyritään tekemään ripeästi yritysten tarpeet huomioon ottaen. Yritysten äkilliset rahoitustarpeet on tunnistettu. Laakso vakuuttaakin, että

– Hakemuksia on tullut jo paljon, mutta pyrimme kuitenkin käsittelemään uudetkin hakemukset tässä poikkeuksellisessa tilanteessa mahdollisimman nopeasti.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Releated

May heralds even more disruption and uncertainty for petrochemicals

Author: Nigel Davies, Insights Editor, ICIS The impact of the coronavirus lockdowns on the oil, gas and chemicals industries’ integrated value chains is radically shifting relationships and profitability. It is also making planning virtually impossible, as BASF suggested last week. The environment around refining and chemical margins remains challenging, Shell CEO Ben van Beurden also […]

Korona tuli – emmekö vieläkään olleet valmiita?

Päivä 93: Tahdon oman ja henkilökohtaisen hengityssuojaimen Korona-virus on tuonut monenlaisia uusia asioita suuren yleisön tietoisuuteen. Kukapa nyt aiemmin olisi miettinyt kasvojensa peittämistä – ei kunnon suomalainen ainakaan. Korkeintaan sairaalasarjoissa olemme nähneet leikkaussalissa työskentelevän henkilökunnan verhoutuvan valkoisiin kasvosuojuksiin. Toki olemme ehkä hyväntahtoisesti hymyillen katselleet kasvosuojien läpi Helsinkiin tutustuvia, Esplanadilla kulkevia itäisiltä mailta kotoisin olevia turisteja. […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial