Korona tuli – emmekö vieläkään olleet valmiita?

Päivä 93: Tahdon oman ja henkilökohtaisen hengityssuojaimen

Korona-virus on tuonut monenlaisia uusia asioita suuren yleisön tietoisuuteen. Kukapa nyt aiemmin olisi miettinyt kasvojensa peittämistä – ei kunnon suomalainen ainakaan. Korkeintaan sairaalasarjoissa olemme nähneet leikkaussalissa työskentelevän henkilökunnan verhoutuvan valkoisiin kasvosuojuksiin. Toki olemme ehkä hyväntahtoisesti hymyillen katselleet kasvosuojien läpi Helsinkiin tutustuvia, Esplanadilla kulkevia itäisiltä mailta kotoisin olevia turisteja. Mutta emmehän me…

Yhtäkkiä kaikki on toisin. Ainakin muualla. Olemme kaikki nähneet tiedotusvälineissä, kuinka Italiassa käytetään yleisesti hengityssuojaimia, Itävallassa jopa hallitus pukeutuu tiedotustilaisuuksissaan kaikille pakollisiin suojaimiin, USA:ssa suositukset ovat niiden käyttöä vähintäänkin tukevia – esimerkiksi Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on käyttänyt istuntojen aikana suojainta. Esimerkkejä on paljon, paljon, paljon,… Ja lisää tulee koko ajan.

Not wearing masks to protect against coronavirus is a ’big mistake’, top Chinese scientist, George Gao, says.

Article by Jon Cohen in Science, www.science.org (link to article)

Miksi meillä on kaikki toisin?

Niinpä. Miksiköhän? Kysymyksiä riittää. Vaikkapa seuraavasti:

Miksi Suomessa ei valmisteta suojaimia? Miksi niiden suojaintuotantotoimintaa on myyty aikanaan ulos. Siitäkin yrityksestä, josta valtio (siis me) omisti melkein 50 %. Kuinka ajateltiin huoltovarmuuden säilyvän? Mistä tulisivat suojaimet? Kuka takaisi niiden laadun ja turvallisuuden? Entä CE-merkki, sehän niillä olisi? Globalisaatio ratkaisisi kaikki nämäkin ongelmat? Mutta, kun …

Photo by Adam Nieścioruk on Unsplash

Entä hankintaprosessi? Ja erityisesti idänkauppa erityispiirteineen ja kauppatapoineen? Monet meistä tietävät, että aina kun siirrymme Suomesta idän suuntaan, kaupanteko muuttuu vaikeammaksi. Kaupanteon kulttuuri siellä kun on niin kovin erilaista. Lehtitietojen perusteella monenlaista on tapahtunut. Ollaanko oltu riittävän tietoisia ja varautuneita? Olisiko siihen ollut syytä rekrytoida pitkän linjan ammattilaisia? Niitä varmasti Suomeen on ainakin yksityiselle sektorille syntynyt jo vuosien ajan. Onhan suomalaisia yrityksiä rantautunut esimerkiksi Kiinaan niin osto- kuin myyntitoimiin. Tavat ovat olleet tiedossa, henkilösuhteitakin on paljon.

Entä yksittäinen kansalainen?

Yksittäistä kansalaista mietityttävät monet asiat suojautumisessa Koronaa vastaan. Toki on niitä ihmisiä, joita suojautuminen ei kiinnosta, ei edes käsien peseminen tai etäisyyksien pitäminen kaupassa. Mutta niitä (meitä), joita kiinnostaa, on paljon. Miksi yksittäinen kansalainen ei saa pukea hengityssuojainta kasvojensa eteen? Miksi hän ei voi mennä kauppaan ja omilla rahoillaan ostaa suojaimen?

Entä päättäjät ja virkamiehet? Miksi he miltei yksissä tuumin vähättelevät – tai suorastaan kieltävät – hengityssuojaimien käytön? Ainakin ne, jotka Ylen ohjelmissa pääsevät ääneen. ”Tuo vääränlaista turvallisuuden tunnetta”, ”Ei suojaa tarpeeksi/lainkaan”, ”Kosketellaan turhaan kasvoja ja aiheutetaan viruksen hyökkäys”, ”Ei osata pukea suojaa”, ”Kertakäyttökäsineitä käytettäessä ei pestä käsiä”. Perusteluja on kuultu pitkin ja poikin.

Mielenkiitoiseksi tämän keskustelun tekee THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan twiitti 13.4.2020, missä hän kirjoittaa ”suuren oireettomien määrän puoltavan maskien laajempaa käyttöä”.

Miksi, miksi, miksi?

Vaan miksi kansalainen – vaikkapa minä – ei saa itse päättää omista toimistaan? Miksi henkilökohtainen suojaus suorastaan kielletään? Miksi päättäjät eivät luota siihen, että me osaamme käyttää suojaimia, mutta myös käyttäytyä? Ei kai vain ole niin, että jos suositus annettaisiin, niin oltaisiin tilanteessa, jossa olisi pakko todeta, että suojaimia ei ole. Ja että ollaan epäonnistuttu hankintatoimessa ja samalla meidän terveytemme huollossa miltei kokonaan.

Ei kaivata syyllisiä, suojaimia ainoastaan

Tämän kaltaiset episodit nostavat helposti syyllisten etsinnän. Luottamuspulaa, erovaatimuksia, jopa eroamisiakin on nähty. Ja kissankokoisia otsikoita. Poliisin toimiakin on tarvittu, on puhuttu tutkintavankeudestakin. Virheitä on tehty siellä sun täällä, se on selvää, mutta… Siihen peruskysymykseen palatakseni: Onko saatu suojaimia? Riittävästi? Kaikille halukkaille? Tai edes terveydenhuollon ammattilaisille?

Tässä kohtaa kuitenkin haluan korostaa sitä, että – Tuntemattoman sotilaan Hietasta referoiden – ”En mää täsä syyllissi kaipaa yhtikäs. Konekivääri ja Lahtist mää kaipasi.” Syyllisten haku, jos se on tarpeen, tulee sitten aikanaan. Nyt kaivataan niitä suojaimia. Ja kaikille tasoille.

Turhaa huolta ja murhetta?

Kaikki kunnossa? Turhaa huolta ja murhetta? Onhan meille kerrottu, että ”Suojaimia on riittävästi” ja ”Rekat ovat lähteneet liikkeelle”. ”Kiinasta on tulossa”. ”Suomeen ollaan perustamassa suojaintuotantoa”. Rahtikoneet siis tuovat miljoonittain suojaimia, kertakäyttöhansikkaita. Ja kaikkea muuta. Kannammeko siis turhaa huolta omasta terveydestämme? Mieli tekisi vastata, että …

Omaa suojainta odotellessa… Ja lupaa suojata itse itsensä. Vaikka sitten omatekoisin välinein, koska ”virallisia” ei ole saatavilla – edes rahalla. Täytyy toivoa, että pysymme terveinä! Emmekä anna Koronalle mahdollisuutta.

Please follow and like us:

Releated

May heralds even more disruption and uncertainty for petrochemicals

Author: Nigel Davies, Insights Editor, ICIS The impact of the coronavirus lockdowns on the oil, gas and chemicals industries’ integrated value chains is radically shifting relationships and profitability. It is also making planning virtually impossible, as BASF suggested last week. The environment around refining and chemical margins remains challenging, Shell CEO Ben van Beurden also […]

A Thirst for Innovation

Interpack, Messe Düsseldorf Technical Article, Author: Melanie Streich Photos: Messe Düsseldorf Edited to ABC Plastics News, by Jukka Silén Published with permission of Messe Düsseldorf The perspectives for the global beverage industry are excellent, as data provided by British market research institute Euromonitor International and the VDMA Food Processing and Packaging Machinery Association shows. According […]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial